Inför sådd 1: jordmix
- Saga Hejn
- Jan 29, 2018
- 3 min read
Jag har nu äntligen bestämt mig för jordblandning! Så nu ska jag dela med mig kring tankar över detta. Men först, jag kommer alltså så kaktusar, lithops och en del andra suckulenter. Mest kommer jag så lithops och mest kommer jag skriva om dem. Men totalt ska jag alltså så 8 olika typer: Astrophytum, Echinofossulocactus, Aloinopsis, Lithops, Titanopsis, Stapelia, Haworthia och Faucaria. Men vi börjar med det klurigaste, LITHOPS!
Lithops lever naturligt i mineralrik mark, med väldigt lite vatten. Självklart är det bra att återskapa förhållandena i naturen så mycket som möjligt när man odlar. Eller ha i åtanke för att förstå vad man kan använda och varför. Det viktiga med blandningen är att den är mycket väldränerad och inte håller vatten alls länge, att den är mineralbaserad samt att det finns någon typ av näring i den men inte för mycket (dvs inte så mycket organiskt material). Ute på internet finns hundratals lyckade blandningar från världens alla hörn, och egentligen gäller det bara att välja nåt och prova, men man vill ju inte misslyckas såklart! Men, OBS, här kommer något viktigt! Ens odlingsförhållanden är viktiga att ta med i beräkningen. Det är inte samma sak att odla här och i californien. Sverige är kallt och fuktigt, så här är det extra viktigt med en blandning som torkar snabbt, hade jag befunnit mig där det istället var varmt och torrt hade blandningen kunnat se annorlunda ut. Alltså, för att uppnå samma sak behöver vi göra olika.
Här är vad jag bestämt mig för
1 del jord
3 delar pimpsten
4 delar akvariesten 1.2-2 mm
Från början planerade jag att ha perlit istället för pimpsten eftersom pimpsten var så himla svårt att hitta, och perlit finns på alla blomaffärer. Båda materialen är porösa och gör mixen luftig och lättare, men perlit håller mer vatten och därför använder jag hellre pimpsten. Hade jag valt perlit hade jag behövt en mindre andel av det, och då mer av något annat. Där satt jag fast rätt länge, men till slut gav jag upp och beställde pimpsten på nätet. Bara det bästa för mina plantor!
Eftersom detta är till fröodling behöver jag också tänka på storleken på materialet mer. Fröerna är suuuupersmå och vill planteras utan att täckas. Har man för stora bitar kan dem trilla ner i mixen. Det kan också vara svårt för dem små plantorna att utveckla rötter om dem stöter på för stora bitar. Flera mer erfarna odlare har jag sett dra en gräns vid ca 3-4 mm. Samtidigt kan inte alla bitar vara för små heller, för då skulle mixen bli väldigt kompakt.
Så, mycket att tänka på, men förhoppningsvis uppfyller denna mixen alla dem kraven. Faucaria, titanopsis och aloinopsis är också vad som kallas mesembs och lever därför under samma typ av förhållanden som lithops. Dem är dock inte alls lika populära och mycket svårare att hitta specifik info om. Jag kommer därför använda samma mix till dessa och hoppas på det bästa.
Jag har lärt mig väldigt mycket genom att läsa på många olika sidor, i många olika forum osv. men just denna mixen kommer från: http://www.manolithops.es/ml01_012.htm
För kaktusarna, astrophytum och echinofossulocactus, kommer jag använda följande mix:
1 del jord
1 del perlit
1 del kokosfiber
1 del akvariesten 1.2-2 mm
Det är vad jag använt innan och det har fungerat superbra, och då har jag inte haft några växtlampor, så det borde ju rimligen gå ännu bättre denna gången. Det är också nästan samma mix jag använder till vuxna kaktusar, fast lite mindre andel jord. Detta är även mixen jag kommer använda för stapelia.
Den tredje och sista, och minsta mixen jag kommer använda är till haworthia. Här har jag hittat en artikel med en mix jag gärna vill prova, skriven av Gerhard Marx: http://www.gerhardmarx.com/p/succulent-cultivation.html
Främst för att det innehåller vermiculite, som jag har hemma men inte lyckats använda på flera år. Nu vill jag prova hur det fungerar.
1 del perlit
1 del vermiculite
1 del kokosfiber
1 del akvariumsand 1.2-2 mm
Egentligen tror jag att han använder mer finkornig sand i sin mix, även om det inte specificeras, men nu har jag akvariesanden och jag tror det fungerar finfint.
Intressant tyckte jag var att han nämner att man inte behöver något djupare än 2 cm det första året då rötterna inte växer djupt förrän senare. Jag kommer dock använda samma krukor till alla fröerna, så dem får stå djupt dem med.
Comments